ຕຳໝາກຫຸ່ງອີຕາລີ

Truffle ດຳ Himalayan ແຕກຕ່າງຈາກ truffle Italian ແນວໃດ

51SBibjDCpL. B.C

ລາຍລະອຽດ/ລົດຊາດ
ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີມີຂະໜາດ ແລະຮູບຮ່າງແຕກຕ່າງກັນໄປຕາມສະພາບການຂະຫຍາຍຕົວ, ແຕ່ໂດຍທົ່ວໄປແລ້ວມີຂະໜາດນ້ອຍ, ມີເສັ້ນຜ່າສູນກາງປະມານ 2 ຫາ 5 ຊັງຕີແມັດ, ແລະມີລັກສະນະເປັນຮູບກົມ, ມີລັກສະນະເປັນຮູບກົມ. ເຫັດສີນ້ຳຕານ ດຳ ໂດຍທົ່ວໄປແລ້ວແມ່ນແມ່ພິມຈາກກ້ອນຫີນຢູ່ໃນພື້ນດິນ ແລະ ມີຜິວໜັງທີ່ຫຍາບຄາຍ, ຫຸ້ມເປັນຕຸ່ມນ້ອຍໆ, ຮອຍແຕກ ແລະ ຮອຍແຕກ. ພາຍໃຕ້ດ້ານນອກທີ່ຫຍາບຄາຍ, ເນື້ອໜັງມີຮອຍແປ້ວ, ດຳ ແລະ ໜຽວ, ມີເສັ້ນກ່າງໃບບາງໆ, ສີຂາວເປັນບາງໆ. ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີຈະມີໂຄງສ້າງທີ່ຢືດຢຸ່ນກວ່າໝາກເຜັດດຳຂອງເອີຣົບ ແລະ ມີສີເຂັ້ມກວ່າເລັກນ້ອຍ, ມີເສັ້ນກ່າງໜ້ອຍ. ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີມີກິ່ນຫອມອ່ອນໆ ແລະເນື້ອໜັງມີລົດຊາດອ່ອນໆ, ເປັນດິນ, ມີເນື້ອໄມ້.

ລະດູການ/ການມີໃຫ້
ໝາກເຜັດດຳໃນອາຊີມີຢູ່ຕັ້ງແຕ່ທ້າຍລະດູໃບໄມ້ປົ່ງຫາຕົ້ນລະດູໃບໄມ້ປົ່ງ.

ຂໍ້ເທັດຈິງໃນປະຈຸບັນ
ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີແມ່ນສ່ວນໜຶ່ງຂອງສະກຸນ Tuber ແລະຍັງເປັນທີ່ຮູ້ຈັກກັນໃນນາມ truffles ດຳຂອງຈີນ, Truffles ດຳ Himalayan ແລະ truffles ລະດູ ໜາວ ດຳ ຂອງອາຊີ, ຢູ່ໃນຄອບຄົວ Tuberaceae. ມີຫຼາຍຊະນິດທີ່ແຕກຕ່າງກັນຂອງ truffles ທີ່ພົບເຫັນຢູ່ໃນສະກຸນ Tuber, ແລະຊື່ Asian black truffles ເປັນຄໍາບັນຍາຍທົ່ວໄປທີ່ໃຊ້ໃນການພັນລະນາບາງຊະນິດຂອງຫົວເຫຼົ່ານີ້ເກັບກ່ຽວໃນອາຊີ. Tuber indicum ເປັນຊະນິດທີ່ແຜ່ຂະຫຍາຍຫຼາຍທີ່ສຸດຂອງ truffle ສີດໍາຂອງອາຊີ, ບັນທຶກໄວ້ຕັ້ງແຕ່ຊຸມປີ 80, ແຕ່ເມື່ອນັກວິທະຍາສາດເລີ່ມສຶກສາໂຄງສ້າງໂມເລກຸນຂອງເຫັດ, ພວກເຂົາເຈົ້າໄດ້ຄົ້ນພົບວ່າມີຊະນິດອື່ນໆທີ່ກ່ຽວຂ້ອງຢ່າງໃກ້ຊິດ, ລວມທັງ Tuber himalayense ແລະ Tuber sinensis. ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີມີການຂະຫຍາຍຕົວຕາມທຳມະຊາດມາເປັນເວລາຫຼາຍພັນປີແລ້ວ, ແຕ່ໝາກເຜັດບໍ່ຖືກເບິ່ງວ່າເປັນສິນຄ້າທາງການຄ້າຈົນເຖິງຊຸມປີ 1900. ໃນຊ່ວງເວລານີ້, ອຸດສາຫະກຳໝາກເຜັດໃນຢູໂຣບໄດ້ຕໍ່ສູ້ກັບຄວາມຕ້ອງການ, ແລະບໍລິສັດຈີນເລີ່ມສົ່ງອອກໝາກເຜັດດຳໃນອາຊີ. ກັບເອີຣົບເປັນການທົດແທນສໍາລັບ truffles ລະດູຫນາວສີດໍາເອີຣົບ. ການຂະຫຍາຍຕົວຂອງໝາກເຜັດໄດ້ເກີດຂຶ້ນໃນໄວໆນີ້ໃນທົ່ວອາຊີ, ໂດຍສະເພາະປະເທດຈີນ, ແລະ ໝາກເຜັດນ້ອຍຖືກສົ່ງໄປເອີຣົບຢ່າງໄວວາ, ເຮັດໃຫ້ມັນຍາກສໍາລັບລັດຖະບານເອີຣົບທີ່ຈະຄວບຄຸມ Truffles. ດ້ວຍການຂາດກົດລະບຽບ, ບາງບໍລິສັດໄດ້ເລີ່ມຂາຍ truffles ສີດໍາຂອງອາຊີພາຍໃຕ້ຊື່ truffles Perigord ຂອງເອີຣົບທີ່ຫາຍາກໃນລາຄາສູງ, ເຊິ່ງກໍ່ໃຫ້ເກີດການໂຕ້ຖຽງກັນຢ່າງກວ້າງຂວາງໃນບັນດານັກລ່າ truffles ໃນເອີຣົບ. ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີມີຮູບຮ່າງຄ້າຍຄືກັນຢ່າງໂດດເດັ່ນກັບໝາກເຜັດດຳທີ່ມີຊື່ສຽງຂອງເອີຣົບ, ແຕ່ຂາດກິ່ນຫອມ ແລະລົດຊາດ. ຜູ້ປອມແປງປະສົມ truffles ສີດໍາຂອງອາຊີກັບ Truffles Perigord ທີ່ແທ້ຈິງເພື່ອຊົດເຊີຍການຂາດກິ່ນ, ຊ່ວຍໃຫ້ Truffles ສີດໍາຂອງອາຊີສາມາດດູດຊຶມກິ່ນຫອມທີ່ໂດດເດັ່ນເພື່ອເຮັດໃຫ້ Truffles ເກືອບບໍ່ສາມາດແຍກໄດ້. ປະຈຸ​ບັນ, ຍັງ​ມີ​ຄວາມ​ຂັດ​ແຍ່ງ​ກັນ​ຢ່າງ​ຮຸນ​ແຮງ​ຕໍ່​ຄຸນ​ນະພາ​ບຂອງ​ໝາກ​ເຜັດ​ດຳ​ຂອງ​ອາຊີ ​ເມື່ອ​ທຽບ​ໃສ່​ກັບ​ໝາກ​ເຜັດ​ເອີຣົບ, ​ແລະ​ຕ້ອງ​ໄດ້​ຊື້​ໝາກ​ເຜັດ​ທີ່​ມີ​ຊື່​ສຽງ.

ຄຸນຄ່າທາງໂພຊະນາການ
ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີໃຫ້ວິຕາມິນ C ເສີມສ້າງລະບົບພູມຄຸ້ມກັນ, ເພີ່ມການຜະລິດຄໍລາເຈນ ແລະ ຫຼຸດການອັກເສບ. Truffles ຍັງເປັນແຫຼ່ງຂອງສານຕ້ານອະນຸມູນອິດສະລະເພື່ອປົກປ້ອງຮ່າງກາຍຈາກຄວາມເສຍຫາຍຂອງຮາກຟຣີແລະມີຈໍານວນເລັກນ້ອຍຂອງສັງກະສີ, ທາດເຫຼັກ, ແມກນີຊຽມ, ແຄຊຽມ, ເສັ້ນໄຍ, manganese ແລະ phosphorus. ​ໃນ​ຢາ​ພື້ນ​ເມືອງ​ຂອງ​ຈີນ, ໝາກ​ເຜັດ​ດຳ​ໄດ້​ຖືກ​ນຳ​ໃຊ້​ເປັນ​ຢາ​ເພື່ອ​ຟື້ນ​ຟູ​ຄວາມ​ຢາກ​ອາຫານ, ຟື້ນ​ຟູ​ແລະ​ຂັບ​ລ້າງ​ສານພິດ​ໃນ​ຮ່າງກາຍ, ​ແລະ​ປັບ​ສົມ​ດຸນ​ຮ່າງກາຍ.

ໂປລແກລມ
ໝາກເຜັດດຳອາຊີຖືກໃຊ້ດີທີ່ສຸດໃນການນຳໃຊ້ວັດຖຸດິບ ຫຼື ຄວາມຮ້ອນອ່ອນໆ, ໂດຍທົ່ວໄປແລ້ວຈະໂກນ, ຂູດ, ປອກເປືອກ, ຫຼືຊອຍບາງໆ. ລົດຊາດອ່ອນໆ, musky, earthy ຂອງ truffles ເສີມອາຫານທີ່ມີອົງປະກອບອຸດົມສົມບູນ, ໄຂມັນ, ຊອດເຫຼົ້າແວງຫຼືຄີມ, ນໍ້າມັນ, ແລະສ່ວນປະກອບທີ່ເປັນກາງເຊັ່ນ: ມັນຕົ້ນ, ເຂົ້າ, ແລະ pasta. ຕ້ອງລ້າງ Truffles ກ່ອນນຳໃຊ້ ແລະ ແນະນຳໃຫ້ຖູ ຫຼືຖູພື້ນຜິວ ແທນທີ່ຈະລ້າງອອກໃຕ້ນ້ຳ ເພາະຄວາມຊຸ່ມຈະເຮັດໃຫ້ເຊື້ອເຫັດເນົ່າເປື່ອຍ. ເມື່ອຖືກອະນາໄມແລ້ວ, ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີສາມາດນຳມາຈືນສົດເປັນເຄື່ອງປຸງສຸດທ້າຍໃນ pasta, ຊີ້ນປີ້ງ, risottos, ແກງ ແລະໄຂ່. ໃນປະເທດຈີນ, ໝາກເຜັດດຳໃນອາຊີກຳລັງເປັນທີ່ນິຍົມກັນຫຼາຍຂຶ້ນໃນກຸ່ມຊົນຊັ້ນສູງ, ແລະໝາກເຜັດຖືກລວມເຂົ້າໃນຊູຊິ, ຊຸບ, ໄສ້ກອກ, ແລະເຂົ້າໜົມເຜັດ. ພໍ່ຄົວຍັງເອົາໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີໃສ່ໃນຄຸກກີ້, ເຫຼົ້າແວງ ແລະເຂົ້າໜົມໄຫວ້ພະຈັນ. ທົ່ວໂລກ, ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີຖືກນຳມາເຮັດເປັນເນີຍ, ຕົ້ມໃສ່ນ້ຳມັນ ແລະນ້ຳເຜິ້ງ, ຫຼືຈືນໃສ່ນ້ຳຊອດ. ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີເປັນຄູ່ດີກັບຊີ້ນສັດເຊັ່ນ: ລູກແກະ, ສັດປີກ, ຊີ້ນງົວ ແລະຊີ້ນງົວ, ອາຫານທະເລ, foie gras, ເນີຍແຂງເຊັ່ນ: ແບ້, Parmesan, fontina, chevre ແລະ gouda, ແລະພືດສະຫມຸນໄພເຊັ່ນ: tarragon, basil ແລະ arugula. ໝາກເຜັດດຳອາຊີສົດຈະຮັກສາໄວ້ໄດ້ເຖິງໜຶ່ງອາທິດ ເມື່ອຫໍ່ດ້ວຍຜ້າເຈ້ຍ ຫຼື ຜ້າທີ່ດູດຄວາມຊຸ່ມຊື້ນ ແລະ ເກັບໄວ້ໃນຖັງທີ່ຜະນຶກເຂົ້າກັນຢູ່ໃນລິ້ນຊັກຂອງຕູ້ເຢັນ. ມັນເປັນສິ່ງສໍາຄັນທີ່ຈະສັງເກດວ່າ truffle ຄວນແຫ້ງເພື່ອໃຫ້ມີຄຸນນະພາບແລະລົດຊາດທີ່ດີທີ່ສຸດ. ຖ້າເກັບຮັກສາໄວ້ຫຼາຍກວ່າສອງສາມມື້, ປ່ຽນຜ້າເຊັດເຈ້ຍເປັນປະຈໍາເພື່ອຫຼີກເວັ້ນການສ້າງຄວາມຊຸ່ມຊື່ນເນື່ອງຈາກເຊື້ອເຫັດຈະປ່ອຍຄວາມຊຸ່ມຊື່ນໃນເວລາເກັບຮັກສາ. ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີຍັງສາມາດຫໍ່ດ້ວຍຟອຍ, ໃສ່ໃນຖົງແຊ່ແຂງ, ແລະແຊ່ແຂງເປັນເວລາ 1-3 ເດືອນ.

ຂໍ້ມູນຊົນເຜົ່າ/ວັດທະນະທໍາ
ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີສ່ວນຫຼາຍແມ່ນເກັບກ່ຽວຢູ່ແຂວງຢຸນນານຂອງຈີນ. ຕາມ​ປະຫວັດສາດ, ໝາກ​ເຜັດ​ດຳ​ຂະໜາດ​ນ້ອຍ​ບໍ່​ໄດ້​ກິນ​ໂດຍ​ຊາວບ້ານ​ໃນ​ທ້ອງ​ຖິ່ນ ​ແລະ ​ໄດ້​ມອບ​ໃຫ້​ໝູ​ເປັນ​ອາຫານ​ສັດ. ​ໃນ​ຕົ້ນ​ຊຸມ​ປີ 90, ບໍລິສັດ​ໝາກ​ເຜັດ​ໄດ້​ໄປ​ຮອດ​ແຂວງ​ຢຸນນານ ​ແລະ ​ໄດ້​ເລີ່​ມຈັດ​ຊື້​ໝາກ​ເຜັດດຳ​ຂອງ​ອາຊີ ​ເພື່ອ​ສົ່ງ​ອອກ​ໄປ​ຍັງ​ເອີຣົບ ​ເພື່ອ​ແຂ່ງ​ຂັນ​ກັບ​ຕະຫຼາດ​ໝາກ​ເຜັດ​ທີ່​ພວມ​ຂະ​ຫຍາຍ​ຕົວ. ຍ້ອນວ່າຄວາມຮຽກຮ້ອງຕ້ອງການຂອງໝາກເຜັດເພີ່ມຂຶ້ນ, ຊາວກະສິກອນໃນແຂວງຢຸນນານໄດ້ເລີ່ມເກັບກ່ຽວໝາກເຜັດຈາກປ່າອ້ອມຂ້າງ. ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີເຕີບໃຫຍ່ຕາມທຳມະຊາດຢູ່ໂຄນຕົ້ນໄມ້ ແລະ ການເກັບກ່ຽວໝາກເຜັດແບບດັ້ງເດີມໄດ້ອຸດົມສົມບູນຢູ່ແຂວງຢຸນນານ, ສ້າງແຫຼ່ງລາຍຮັບໃຫ້ຄອບຄົວໄດ້ໄວ ແລະ ມີປະສິດທິພາບ. ຊາວ​ກະສິກອນ​ໃນ​ແຂວງ​ຢຸນນານ​ໃຫ້​ຄວາມ​ເຫັນ​ວ່າ ການ​ເກັບ​ກ່ຽວ​ໝາກ​ເຜັດ​ໄດ້​ເພີ່ມ​ລາຍ​ຮັບ​ຕໍ່​ປີ​ເປັນ​ສອງ​ເທົ່າ, ​ແລະ​ຂະ​ບວນການ​ດັ່ງກ່າວ​ຕ້ອງການ​ຕົ້ນ​ທຶນ​ບໍ່​ຫຼາຍ​ປານ​ໃດ, ​ເພາະ​ໝາກ​ເຜັດ​ຈະ​ເຕີບ​ໂຕ​ຕາມ​ທຳ​ມະ​ຊາດ​ໂດຍ​ບໍ່​ມີ​ການ​ຊ່ວຍ​ເຫຼືອ​ຈາກ​ມະນຸດ. ເຖິງວ່າຈະມີທຸລະກິດທີ່ຈະເລີນຮຸ່ງເຮືອງຂອງຊາວບ້ານ, ບໍ່ເຫມືອນກັບໃນເອີຣົບທີ່ການເກັບກ່ຽວ Truffle ຖືກຄວບຄຸມຢ່າງເຂັ້ມງວດ, ການເກັບກ່ຽວຂອງ truffle ສ່ວນຫຼາຍແມ່ນບໍ່ມີລະບຽບໃນປະເທດຈີນ, ເຮັດໃຫ້ເກີດການເກັບກ່ຽວເກີນຂອບເຂດ. ນາຍພານໄມ້ທ່ອນຊາວຈີນໃຊ້ໄມ້ຄ້ອນແລະເຫາະຖູແຂ້ວປະມານໜຶ່ງຕີນລົງໄປໃນພື້ນດິນ ອ້ອມຮອບໂຄນຕົ້ນໄມ້ເພື່ອຄົ້ນພົບຕຸ່ມໄມ້. ຂະບວນການນີ້ຂັດຂວາງອົງປະກອບຂອງດິນທີ່ອ້ອມຮອບຕົ້ນໄມ້ແລະເຮັດໃຫ້ຮາກຕົ້ນໄມ້ຖືກອາກາດ, ເຊິ່ງສາມາດທໍາລາຍການເຊື່ອມຕໍ່ symbiotic ລະຫວ່າງເຊື້ອເຫັດແລະຕົ້ນໄມ້. ໂດຍບໍ່ມີການເຊື່ອມຕໍ່ນີ້, truffles ໃຫມ່ຈະຢຸດເຊົາການຂະຫຍາຍຕົວສໍາລັບການຂຸດຄົ້ນໃນອະນາຄົດ. ພວກນັກຊ່ຽວຊານຢ້ານວ່າ ການເກັບກ່ຽວໝາກເຜັດດຳໃນອາຊີ ເກີນຂອບເຂດຂອງຈີນ ກໍາລັງເຮັດໃຫ້ປະເທດ ປະສົບກັບຄວາມລົ້ມແຫຼວໃນອະນາຄົດ ເນື່ອງຈາກປ່າຫຼາຍແຫ່ງທີ່ເຄີຍເກັບກ່ຽວໝາກເຜັດນັ້ນ ດຽວນີ້ແຫ້ງແລ້ງ ແລະບໍ່ມີການຜະລິດເຫັດອີກແລ້ວ ຍ້ອນການທຳລາຍຖິ່ນຖານ. ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີຫຼາຍຊະນິດຍັງຖືກເກັບກ່ຽວຢູ່ໃນດິນແດນຂອງລັດ, ເຮັດໃຫ້ນາຍພານໄປຂູດຮີດ ແລະ ເກັບກ່ຽວໝາກເຜັດ ກ່ອນທີ່ນາຍພານຄົນອື່ນໆຈະເອົາໝາກເຜັດໄປໄດ້. ອັນນີ້ໄດ້ເຮັດໃຫ້ມີການໄຫຼເຂົ້າຂອງໝາກເຜັດທີ່ຍັງອ່ອນຖືກຂາຍຢູ່ໃນຕະຫຼາດທີ່ມີລົດຊາດໜ້ອຍ ແລະ ເນື້ອໜຽວ.

ພູມສາດ/ປະຫວັດສາດ
ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີໄດ້ເຕີບໃຫຍ່ຕາມທຳມະຊາດໃກ້ໆ ແລະພາຍໃຕ້ຕົ້ນແປກ ແລະຕົ້ນໄມ້ອື່ນໆໃນທົ່ວອາຊີຕັ້ງແຕ່ສະໄໝບູຮານ. ໝາກເຜັດລະດູໜາວສາມາດພົບໄດ້ຢູ່ໃນພາກພື້ນຂອງປະເທດອິນເດຍ, ເນປານ, ທິເບດ, ພູຖານ, ຈີນ ແລະ ຍີ່ປຸ່ນ, ແລະ ໂດຍທົ່ວໄປແລ້ວໝາກເຜັດຈະເລີ່ມອອກໝາກເມື່ອຕົ້ນໄມ້ທີ່ເປັນເຈົ້າພາບມີອາຍຸຢ່າງໜ້ອຍສິບປີ. ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີບໍ່ໄດ້ຖືກເກັບກ່ຽວຢ່າງກວ້າງຂວາງຈົນຮອດຕົ້ນຊຸມປີ 90 ເມື່ອຊາວກະສິກອນເລີ່ມສົ່ງອອກໝາກເຜັດໄປເອີຣົບ. ນັບ​ຕັ້ງ​ແຕ່​ຊຸມ​ປີ 90 ​ເປັນ​ຕົ້ນ​ມາ, ການ​ເກັບ​ກ່ຽວ​ໝາກ​ເຜັດ​ດຳ​ຂອງ​ອາຊີ​ໄດ້​ສືບ​ຕໍ່​ເພີ່ມ​ຂຶ້ນ, ​ເຮັດ​ໃຫ້​ຈຳນວນ​ນັກ​ລ່າ​ເປັດ​ດຳ​ເພີ່ມ​ຂຶ້ນ​ໃນ​ທົ່ວ​ອາຊີ. ຢູ່​ຈີນ, ໝາກ​ເຜັດ​ດຳ​ຂອງ​ອາຊີ​ສ່ວນ​ຫຼາຍ​ແມ່ນ​ເກັບ​ກ່ຽວ​ຈາກ​ແຂວງ​ເສ​ສວນ​ແລະ​ແຂວງ​ຢຸນນານ, ​ໃນ​ນັ້ນ​ແຂວງ​ຢຸນນານ​ຜະລິດ​ໝາກ​ເຜັດ​ດຳ​ຫຼາຍ​ກວ່າ XNUMX% ຈຳໜ່າຍ​ທັງ​ພາຍ​ໃນ​ແລະ​ຕ່າງປະ​ເທດ. ໝາກເຜັດດຳຂອງອາຊີຍັງຖືກພົບເຫັນຢູ່ໃນປະລິມານໜ້ອຍກວ່າຢູ່ໃນແຂວງ Liaoning, Hebei ແລະ Heilongjiang, ແລະ ຟາມບາງແຫ່ງກຳລັງພະຍາຍາມປູກໝາກເຜັດດຳອາຊີເພື່ອນຳໃຊ້ໃນການຄ້າ. ໃນມື້ນີ້, truffles ສີດໍາຂອງອາຊີໄດ້ຖືກສົ່ງຕ່າງປະເທດໄປເອີຣົບແລະອາເມລິກາເຫນືອ. ໝາກເຜັດຍັງຖືກນຳໃຊ້ໃນທົ່ວປະເທດ ແລະສ່ວນຫຼາຍແມ່ນຖືກສົ່ງໄປຍັງຮ້ານອາຫານຊັ້ນສູງໃນເມືອງໃຫຍ່, ລວມທັງກວາງໂຈ ແລະຊຽງໄຮ.

ບົດຄວາມທີ່ຄ້າຍຄືກັນ